sóskamártás készítése

Szervezetünk egészségének megőrzése érdekében a legjobb módszer, ha vitamindús ételeket fogyasztunk. A vitaminpótlás egyik jól bevált módszere a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, ennek egyik remek formája pedig, ha a zöldség valamilyen főzelék formájában kerül a szervezetünkbe. Mint tudjuk a főzelék igazi magyar sajátosság. Amíg a legtöbb nemzet leves vagy köret alakjában próbálja megoldani a főtt zöldségekkel való kapcsolattartást, addig a magyar konyha habar, ránt, sűrít. A főzelékek közül az egyik legnépszerűbb a krumpli, amit rengetegféle verzióban lehet elkészíteni, azonban a spenót, borsó, de még a sóska is helyet kap a főzelékek világában. A sóskamártás készítése főleg tavasszal, amikor a sóska szezon beköszönt akkor a leginkább népszerű. De sok háztartásban fagyasztják le a sóskát és télen kerül felhasználásra. A sóskamártás készítése nem igényel különösebb szaktudást, hiszen a többi főzelékhez hasonlóan készíthető el.

Például négy fő részére szükséges 1 kg. friss sóska, 3 ek. búza vagy kukoricaliszt, kevés étolaj vagy zsiradék, ízlés szerint só és cukor, valamint 6-8 dl. Tej. Gyakorlatilag a sóskamártás hozzávalója ennyiből tevődik össze. A sóskamártás készítés lépései pedig a következők: a sóska szárát lehúzzuk és többször, bő váltott vízben átöblítjük, lecsöpögtetjük. Ezután egy nagyobb lábasban olajat vagy zsírt hevítünk, rátesszük a sóskát, megdinszteljük 2-3 perc alatt. Miután ez is meg van megszórjuk a liszttel és 2 percig még pirítjuk, majd fokozatosan hozzáöntve a tejet közepes lángon forraljuk, míg kellő sűrűségű nem lesz. És készen is van a vitamindús sóskamártás.