Kezdjük egy financiális érdekességgel a sör világból: Általában melyik alapanyag a legdrágább egy sörben? Sokan azt feltételezik, hogy a maláta vagy a sörélesztő a legdrágább alkotóeleme. Nekik van egy rossz hírünk, a komló 3x annyiba kerül mint a többi alkotóelem együttvéve. Most már értjük a sör árak alakulását miért befolyásolja a komló árának változása.

1998-ban készítettek egy nagy sör fogyasztási felmérést idehaza, aminek az lett a legfőbb mondanivalója, hogy átlagosan 69,5 litert sört fogyasztunk évente. Ha ezt kiszámoljuk a teljes felnőttkorú lakosságra, akkor 420 millió litert fogyaszt a magyar nemzet. Valljuk be nem kevés összességben, de más aspektusból ez kicsivel több mint 1 liter hetente, ami már sokkal emészthetőbb mennyiség.

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a laktóz mentes sör. De miért is kell laktóz a sörbe? Egész pontosan azért tesznek laktózt a sörbe, hogy kicsit édesebb legyen (komló és maláta valamint az élesztő eléggé kesernyést ízt ad alapból). Valamint a laktóz felel azért is, hogy a sör testes legyen. Így márt értjük miért kerül bele, de mi van akkor a laktóz mentes sörökkel? Ezt egy következő cikkünkben fogjuk kifejteni bővebben.

Nézzük egy kicsit meg részletesebben az összetevőket. Azt már tudjuk, hogy élesztő, víz, maláta és komló biztos van a sörben. Hallani olyan rém híreket, hogy a sörben van rozs vagy épp zab, nah ezeket szeretnénk gyorsan eloszlatni mert a normális sörökben nincs ilyen. Ellenben van rizs! Igen rizs az fontos szerepet játszik a sör készítés folyamatban mert ezzel szűrik meg ülepedés közben az élesztőt és egyéb olyan szemcséket amiket látsz a szűretlen búzasöröknél a pohár alján.

Szerkesztői vélemény, de szerintem ez volt az egyik legtanulságosabb része a sör érdekességeknek: Miért vannak a sörösüveg alján recék? Sokat tippelgettem mielőtt erre a válaszra rátaláltam. Ilyenek futottak át az agyamban mint pl a rece azért kell mert italozás közben lehet mit kapargatni vagy valami az üvegfújásnál így alakul ki. De nem talált egyik sem, mert a recék azért kellenek az üveg aljára, hogy amikor a gyártószalagon áll az üveg stabilabban álljon töltés körben. Ennyire egyszerű J

A cikket és az információt köszönjük az Italkereső szerkesztőségnek!