Az állatorvosok szerint a kutyahámok jobbak, mint a nyakörvek.

Döntő fontosságú, hogy ismerjük a kutyahámok és a nyakörvek előnyeit és hátrányait, mielőtt döntést hoznánk.

A hámok előnyei és hátrányai

A hám befedi a kutya mellkasát, vállát és felső hátát, így jobb kontrollt biztosít a kutya felett, mint a nyakörv – mondja a New York-i Állatorvosi Központjának orvosa.

  • A hám jellemzően csökkenti a húzást.
  • A kutya mellkasa fölött rögzülő hámok nem gyakorolnak nyomást a légcsőre, mivel úgy tervezték, hogy a mellkas fölött, és nem a nyak körül rögzüljenek.
  • A hámok ideálisak a nyakproblémákkal, összeesett légcsővel vagy szűk légutakkal küzdő kutyusok számára, mert könnyebben kapnak benne levegőt.
  • A hámok biztonságosabbak, mert jobban rögzülnek a kutya testéhez. Míg a kutyák könnyen kicsúszhatnak a nyakörvükből, és esetleg a forgalomba vagy egy másik ember udvarába szaladhatnak, a hámok sokkal nagyobb biztonságot és védelmet nyújtanak.
  • A hámokat általában könnyebb rögzíteni, mert míg a nyakörveket csak az állat fején keresztül átcsúsztatva lehet feladni, addig a hámok egyszerűen és gyorsan felcsatolhatóak kedvencünkre.

Azonban a hámok terjedelmesebbek, mint a nyakörvek, ezért kényelmetlenebbek lehetnek a kutya számára. Egyes kutyák egyáltalán nem szeretik a hámot viselni, ezért időbe telhet, amíg hozzászoknak a hámmal való sétához.

 

A nyakörvek előnyei és hátrányai

A nyakörv legfőbb előnye az, hogy mindig rajta lehet hagyni a kutyán, így könnyebb vezetni vagy sétáltatni a kutyát, illetve a nyakörvre rögzítheti kutyája azonosító bilétáját, hogy kéznél legyen, ha elveszne.

A nyakörv használata olyan kutyák sétáltatásához, amelyeknek egészségügyi problémái vannak, például glaukóma, nyaki sérülések vagy gerincvelő-rendellenességek, nem biztonságos.