János barátom régóta küzdött az alkoholizmussal, de nagyon sokáig nem kérte és nem is fogadta el a segítséget. Egyszer aztán rájött, hogy egyedül nem fogja tudni legyőzni ezt a betegséget, így arra jutott, hogy keres valakit, aki segíthet neki. Először addiktológia Nyíregyháza kifejezéssel kezdte el böngészni a netet, hogy megtalálja a megfelelő helyet. Rájött, hogy addiktológia Nyíregyháza városán kívül is létezik, foglalkoznak vele sok más helyen, így országosan kezdte felmérni a lehetőségeket.

 

Egy családi vállalkozást talált Szőcön, ennek a vállalkozásnak a weboldala és az ott olvasott visszajelzések meggyőzték arról, hogy ez a központ a megfelelő hely. Bentlakásos programjuk volt, ami teljesen megfelelt János igényeinek. Elhatározta, hogy felveszi velük a kapcsolatot és jelentkezik a programra. Az első napok nehezen teltek, de a szakemberek segítsége és a támogató közösség segítette őt abban, hogy kilábaljon ebből a problémájából. A program befejeztével János úgy érezte, hogy új emberként térhet haza, már nem érezte azt, hogy minden áron szüksége van az alkoholra ahhoz, hogy boldog legyen.

 

János először felhívta a családi vállalkozást Szőcön, amit talált az interneten. A telefonbeszélgetés során a szakemberek felmérték, hogy Jánosnak milyen mértékű problémája van az alkohollal, és hogy az alkoholizmus fázisai közül melyik áll fent nála. Megbeszélték, hogy mi a következő teendő, és egy személyes találkozót beszéltek meg. A találkozó során egy állapotfelmérést hajtottak végre Jánossal, ahol részletesen megvitatták a problémáit és az eddigi tapasztalatait. Itt minden apróság fontos lehet, így ez egy nagyon alapos, mindenre kiterjedő beszélgetés. A szakemberek segítségével János jobban át tudta látni a helyzetét, és rájött arra, hogy valóban szüksége van a segítségre. A találkozó során közösen döntöttek arról, hogy együtt dolgoznak a megoldáson, végül a 28 napos bentlakásos program mellett döntöttek, mivel úgy érezték, hogy ez a leghatékonyabb megoldás. A program során szakemberek segítségével dolgozzák fel az alkoholbetegséget, és megtanulják, hogy hogyan élhetnek alkohol nélkül.

 

János elmondta, hogy a családi vállalkozás Szőcön nagyon sokat segített neki, és hogy az ott dolgozó szakemberek mindig nagyon segítőkészek voltak vele, és mindent megtettek annak érdekében, hogy józan életet élhessen. A szakemberek profi és körültekintő módon segítették őt abban, hogy a józan életre való áttéréséhez minden eszközt és tudást megszerezzen. A program során mindig kedvesen és barátságosan bántak vele, de persze a határozottság is megvolt, amire azért volt szükség, hogy biztos, hogy elérje a célját. János úgy érezte, hogy távozása napján igazi barátokat hagy itt maga mögött, és hálás volt a szakembereknek, hogy segítettek neki megtalálni az utat a józanság felé.

 

A Felépülők Központ többféle szakmai tartalmat biztosít az program során, ezek közé tartozik:

  • 120 óra csoportterápia, ami a résztvevőknek segít abban, hogy jobban megértsék a problémájukat és hogy ezzel a problémával hogyan tudnak megbirkózni.
  • Ezenkívül van még további 48 órás program, ami szintén támogatja a felépülést.
  • 34 órányi szabadidős program, amit a természetben töltenek, és amelyek segítenek a résztvevőknek a fizikai és mentális egészségük javításában.
  • A tematikus családi nap lehetőséget biztosít a családtagoknak, hogy részt vegyenek a programban és támogatást nyújtsanak a résztvevőnek a felépülésben.

 

Az általuk nyújtott programokra való jelentkezések folyamatosan fogadásra kerülnek, így bármikor lehet feléjük jelezni a részvételi szándékot. Bármilyen kérdés felmerül, a központban dolgozók minden kérdésre szívesen válaszolnak, és örömmel segítenek. Habár konkrétan addiktológia Nyíregyháza városában nemigen található, a szőci családi központ az országból mindenhonnan fogad jelentkezőket.